wanted right now for my baby






Photobucket
♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Adab Menggunakan Telefon

"Hello ! kat mana ni? Dah lama aku tunggu ni cepat la, bye!

Zaman sekarang telefon bukan lagi barang mewah. Pelajar sekolah pun dah mampu pakai walaupun bli guna duit mak bapak diorang.hehe....Ia dah tak jadi keperluan sekunder dah tapi dah jadi keperluan primer. Walaupun banyak kemudahan yang kita dapat bila memiliki telefon ni, tanpa kita sedari masih tersembunyi adab penggunaannya yang perlu kita ketahui.


Cara Buat Panggilan
Waktu yang sesuai untuk menghubungi untuk mengelakkan daripada mengganggu orang yang dihubungi. Kalau time tengah malam memang tak sesuai sangat kecuali kecemasan. Orang sakit jugak tidak sesuai untuk dihubungi sebab akan mengganggunya untuk berehat.

 Apabila panggilan dah dijawab, perkenalkan diri dulu sebelum tanya si penjawab telefon tu sama ada mereka adalah orang yang hendak dihubungi.

Pastikan tak dail terlalu cepat untuk mengelakkan daripada tersalah mendail nombor telefon. kalau tersalah dail, jangan cepat-cepat letak telefon tu tapi ucapkan maaf dan beritahu si penjawab bahawa tersalah nombor.

Bercakap tu biarlah jelas yer supaya si penjawab tak minta anda ulangi apa yang anda cakapkan.

Cakap benda yang perlu ja, jangan nak menyimpang. jangan bual kosong bukan apa, takut juga si penjawab ni ada hal yang nak diuruskan.

Jika menghubungi seseorang yang bekerja, jangan hubungi time nak habis waktu kerja sebab mengganggu si penjawab berkemas-kemas untuk pulang.



Tip jawab telefon dengan beradab
Jawab panggilan telefon dengan memberi salam atau sapaan yang sopan.

 Jangan jawab panggilan dengan nada suara yang kasar seolah-olah tengah marah.

 Bagi pompuan plak, jangan jawab panggilan dengan nada suara yang terlalu lembut seakan-akan menggoda takut nanti si pemanggil berfikiran lain plak.


Adab Menggunakan Telefon
Paling utama, telefon adalah keperluan untuk menghubungi seseorang, untuk menyampaikan maklumat dan sebagainya. Adalah dilarang jika telefon digunakan untuk keperluan yang negatir seperti untuk melepaskan keperluan nafsu, untuk mengundang bencana, menyebar fitnah dan sesuatu ka arah perkara dosa dan buruk.



Photobucket
♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Kenal Pasti Orang Berbohong Melalui.....

Mata
~ Selepas bertanya sesuatu soalan kemudian rakan anda menjawab kita boleh lihat sekiranya bola mata rakan anda itu bergerak ke arah kiri kemungkinan jawapannya itu jujur. Jika bola matanya bergerak ke arah kanan kemungkinan rakan anda itu sedang mangatakan sesuatu yang tak benar.  Sebab bahagian otak kiri berfungsi sebagai Auditory Memory manakala otak kanan pula untuk kreativiti maka apabila bola mata ia ke kri bermakna dia sedang berusaha untuk mengingat namun sebaliknya berlaku jika bola mata ke arah kanan yang bermaksud dia sedang menyusun sesuatu sebagai jawapan yang lain.

Tangan
~ Tangan kelihatan banyak bergerak contohnya memegang sesuatu, menggosok-gosokkan tangan, menggosok hidung atau menutup mulut. Tanpa disedari rakan anda yang berbohong itu akan meletakkan benda-benda seperti pen atau apa sahaja benda sebagai pembatas. Lebih ketara apabila dia cuba mengubah topik perbualan. Jika ekpresinya kelhatan tenang dan lega, bererti dia sedang berbohong tetapi jika ia kembali semula kepada topik asal, bermakna dia sedang bercakap jujur.


Nada Suara
~ Nada suara juga mampu memberikan tanda seseorang itu sedang mencari helah apabila nada suaranya tidak tersusun, sekejap tinggi dan sekejap rendah malah badannya juga akan dilihat kaku, begitu juga pada bahagian dahi dan bibir.

Tubuh 
~ Cara selain melalui nada suara, juga boleh melihat sekiranya rakan anda tu kelihatan berpeluh walaupun cuaca dan keadaan di tempat tersebut tidak panas. Nafasnya juga kelihatan berat dan kelihatan sedikit menggelabah.




♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

11 Hadiah Terbaik Dari Suami Untuk Isteri Tercinta


1. Hadiah Mendengar : Berikan hadiah ini kepada isteri anda dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan & jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas. Pandang mata isteri semasa dia sedang bersemangat dengan apa yg nak dikatakan. (eye contact)

2. Hadiah Tanda Kasih : Jangan kedekut utk memberikan pelukan, ciuman & ramasan tangan. Selalu membelai dahi isteri berulang-ulang kali, mencium dahi dan kawasan muka isteri.. dan Biarkan tanda-tanda kecil ini menunjukkan rasa kasih dan sayang yg ada didalam diri anda..

3. Hadiahkan Sehelai Nota : Ia mungkin ringkas seperti “Sy Sayang Awak!.” , “sy nak awak selalu!” “Senyuman awak buat hati sy tenang.” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah syair dan puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh insan yang dikasihi anda akan jumpa..

4. Hadiah Ketawa : Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, “Saya suka ketawa bersama awak.” “Sy suka cara awak ketawa” “Sy suka cara awk berjalan” dan lain2.

5. Hadiahkan Puji-Pujian : Sesuatu yang simple seperti “Warna biru memang ngam dengan awak la” atau “Sedapnya masakan awak” atau “Cantik baju ni syg!” dan lain2..

6. Hadiah Bantuan : Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jemur/angkat baju, jaga anak, dan lain-lain kerja yg boleh mengurangkan keletihan isteri dengan kerja2 rumah dan tambah2 lagi isteri yg juga bekerja untuk membantu ekonomi keluarga.

7. Sekali-sekala buat kejutan untuk isteri anda. Seperti menghadiahkan dia sejambak bunga pada masa yg benar2 dia tak jangka.. Bercuti di tempat2 yg indah dan romantik..

8. Hadiah Bersendirian : Ada ketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

9. Hadiah Keceriaan : Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

10. Hadiah Riadah : Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Walaupun anda tidak minat dengan sukan/aktiviti itu, Kalah pun tak apa, sebenarnya kamu masih menang..

11. Hadiahkan Doa : Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.

*Suami yg mengamalkan tips2 ini insya’Allah akan dapat merasa perbezaan layanan isteri anda semakin hari semakin syahdu… :D .....dan apa yang penting..hadiah nih paling jimat :)

Photobucket
♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Signature baru wee!!

Entry ngada-ngada. Sengaja ja nak test signature aku yang baru

signature lama

 


signature baru




Photobucket
♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Jom Blogwalking By Ieyza Afieyna


Jom kita join ramai-ramai baru meriah. sape-sape nak join klik banner comel kat atas ni.
Syarat-syarat mudah jer :)
Tarikh tutup : 14 January 2012..
Tag :  ezzatie , qesah qaseh , luna lanun


♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

ww: My Happiness




♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Segmen Mencari Bloglist 2012


Segmen ni  nabilamedan yang buat. Kalau berminat nak join segmen klik banner kat atas ni.

Tarikh tutup 13 Januari 2012 ni. So yang nak join tu cepat-cepat la k nanti terlepas.

tag :     ~ezzatie
                     ~qesah qaseh


♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Mega Giveaway 2012 Belog Nemomimosh


Nak join giveaway ni klik banner kat atas  ni.
Hadiah-hadiah pun best sangat

Syarat-syarat pun simple ja.
1. Sila buat satu entri mengenai giveaway ini dan tampal banner kat atas dalam entri uols. (Nak copy paste pon takpe asalkan uols kepochi kat belog uols)
2. Jangan lupa link kan sekali banner di atas ke belog Nemomimosh. 
3. Tag 3 orang kawan. Sila maklumkan kat diorang yang diorang dah di tag.
4. Dah selesai semua, sila tinggalkan komen kat entri ini dan sila isi maklumat yang diperlukan :
URL Link : ________________________ (Link entri yang uols buat pasal giveaway ni)



♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Kisah Saya Buat Duit RM 50 Dalam 24 Jam..

Salam sejahtera
# Mahukah anda menjana pendapatan sampingan?
# Mahukah anda jika saya tunjukkan cara buat duit RM 50 pertama dari internet?
# Mahukah anda jika saya kongsikan bagaimana buat duit melalui internet dalam tempoh 24 jam?
# Mahukah anda jika saya tunjukkan bagaimana memulakan perniagaan internet tanpa modal walaupun dengan poket kosong?
# Mahukah anda jika saya tunjukkan anda rahsianya?

Sebelum itu, Saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Tahun Baru 2012 untuk semua rakan-rakan saya termasuklah anda juga... :) Bagaimana dengan kehidupan anda pada tahun 2011 yang lalu? Adakah inda mencapai impian yang anda harapkan atau anda masih belum dapat melunaskan cita-cita anda sepenuhnya? Tak mengapa sahabat, jadikan 2012 ini sebagai azam baru mencapai impian anda.  Justeru, adakah anda mahu mempunyai impian menjana RM 50 dalam tempoh 24 jam untuk tahun baru 2012 ini? Jika mahu, maka saya ingin berikan pada anda sebuah laporan percuma bagaimana buat duit RM 50 dalam tempoh 24 jam..

Maaf sahabat, saya bukan nak menjual apa-apa atau nak mengajak anda masuk program buat duit yang mengarut dan ntah bukan-bukan..Ianya sebuah laporan percuma yang diberikan oleh sahabat saya Affendi Hussin, yang mendedahkan bagaimana nak buat duit dalam 24 jam.

Klik disini untuk download.. 

Ianya percuma dan saya sudah pun membacanya..Sahabat, paling best saya pun dah buat duit RM 50 saya pertama di internet dalam 24 jam. Seronoknya saya... :)Terima kasih yang tak terhingga kepada sahabat saya Affendi Hussin kerana mendedahkan kepada saya caranya. Download percuma di:.


Percuma ja..tak rugi pun kalau try..



♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

Part time Promoter Ali Cafe

Sempena nak sambut tahun baru hari tu, Ali cafe ada buat promosi di Kompleks bebas Cukai Padang Besar. Disebabkan time tu aku tak de kerja, kakak aku offer aku jadi promoter Ali Cafe. Bayaran boleh tahan la. Promosi ni just 4 hari ja. Ni la first time aku jadi promoter. Hari first memang letih sangat-sangat sebab belum biasa lagi. Leguh-lenguh ja kaki sebab tak boleh duduk. Kerja aku bancuh minuman Ali Cafe sebagai sample pastu bagi customer rasa. Aku buat kerja ni dengan sorang lagi member aku. 
happy new year promotion and megasales at the zon duty free padang besar

Apron tu yang mahal k...Time ni Gamila Papilliogen juga buat promosi.

♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

MYRAVEA : Segmen Warna Pilihan Untuk Blogku


Setelah sekian lama aku tak update blog dan join segmen, hari ni aku rasa macam nak join segmen yang myravea buat nih. Tarikh tutup segmen ni 7 January 2012. So sape2 nak join, cepat-cepat la yer klik baner kat atas ni.

Warna pilihan untuk blog aku ni of coz la kaler Pink dengan Putih sebab nampak comel ja kaler pink nih. Selain tu kaler ni memang sesuai dengan perempuan. Amy






♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥

5 Amalan Untuk Lahirkan Anak Genius


1 ~ Banyakkan bertaubat dan melakukan kebajikan. Ini dapat merapatka kita dengan Allah

2 ~ Menjaga akhlak karana akhlak adalah buah daripada iman dan ibadah yang ikhlas kerana Allah. Akhlak yang baik akan membentuk persepsi kehidupan yang baik juga dalam kehidupa anak-anak kita.

3 ~ Menjaga emosi supaya selalu ceria. Keadaan yang ceria menyebabkan penghasilan hormon yang dapat memberi ketenangan pada bayi.

4 ~ Diet sihat dan makan halal kerana makanan yang dimakan oleh ibu akan digunakan untuk pertumbuhan tubuh dan minda bayi.

5 ~ Rangsang bayi dengan sentuhan dan kata-kata yag positif keranan ia merupakan elemen kasih sayang yang amat keramat dalam perhubungan ibu dan anak. 

♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥