PENGALAMAN BERSALIN

Hari ni kite nak crite pasal pengalaman kite time bersalin. Walaupun dah setahun kite lahirkan baby kite ni tapi pengalaman kite bersalin tetap fresh dalam ingatan kite sebab sakitnya memang melampau-lampau. Kadang-kadang bila dengar pengalaman orang bersalin macam mudah je diorang ni bersalin kan tak macam kite. ok, meh kite mula nak bercerita. kite punya due date 15 january 2013. Oleh sebab kite ni memang dah tak larat sangat-sangat, 1 january kite dah start cuti kerja.. Dengan penuh sabar kite tunggu kelahiran baby kite. Dari hari ke hari kite tunggu baby kite tak nak jugak keluar sampai la 15 january baby kite tak nak jugak keluar. Kite dah takut. Sakit memang tak de rasa langsung. Seperti yang dijanjikan dengan nurse, 15 january kite mesti ke klinik kalau hari tu kite tak jugak bersalin. Nurse dah arahkan kite ke hospital.
 
Petang tu kite pun p hospital bertemankan suami kite. Sampai je hospital doktor terus cek kite punya jalan. Memang xde bukak. Kite dah risau da sebab doktor nak induce kite 16 january. Orang cakap kalau induce memang sakit. malam tu kite bermalam kat hospital ler. Sedihnya rasa sebab suami tak dibenarkan tunggu isteri. So suami kite just tunggu kite kat luar wad je. Esoknya, 16 january awal-awal pagi lagi kite dah mandi, siap-siap dan get ready depan bilik doktor. Kite nak kena induce. Doktor cek kite punya jalan bukak 1 cm je. Doktor terus masukkan ubat. Lepas 1 jam kite dah mula rasa sakit. Sakit ni berterusan sampai la jam 12. Kite memang dah tak boleh tahan.jam 12 suami kite datang melawat kite. Kite cakap kite sakit pinggang. Dia tolong urutkan pinggang kite. Bila dah tak tahan sangat kite panggil nurse, jam 2 ptg nurse bawak kite masuk labour room. Cek jalan baru je bukak 5cm. Nape la lambat sangat. Kite memang dah tak tahan sangat-sangat. Jam 5 petang doktor cek jalan dah buka 7cm.

Dia cakap kena tunggu sampai 10cm sebab anak first tapi kite memang dah tak tahan sangat, kite terus meneran. Doktor marah kite tapi peduli ape kite, dah memang sakit sangat-sangat dah. pastu dokter tengok kite pun macam dah tak larat sangat menanggung sakit, dokter pun datang dekat kite n suruh kite meneran.5 kali kite meneran baby tak nak jugak keluar. Sebenarnya kite tak pandai meneran pun. pastu kite dengar dokter arahkan nurse stand by untuk vacuum baby. Bila dengar je nak vacuum kite dengan sedaya upaya meneran sebab tak nak kena vacuum. memang risau sangat sebab dokter cakap baby kite dah nak lemas. Dokter gunting kite punya. Time tu memang tak rasa kena gunting sebab sakit nak beranak ni rasa lagi kuat. Kite pejamkan mata kite dan bayangkan suami kite kat luar tengah tunggu baby kami keluar. pastu terus kite meneran, Alhamdulillah, akhirnya baby kite keluar jugak jam 6.55 petang dengan selamat. Dokter Tanya kite laki ke pompuan, kite cakap pompuan. Baby kite kena tahan NICU sebab time keluar, dia tak nangis. Malam tu kite tido sorang-sorang kat wad. Rindunya nak tengok baby kite. Esoknya jam 2 petang kite dh dibenarkan balik rumah tapi tanpa baby sebab baby still lagi kena tahan kat wad.

♥♥ DAH BACA KOMEN LA SIKIT ♥♥